OPET HÄIRIKÖINNIN ASIALLA

Global Meal -hanke opettaa opettajille vastamainosten saloja ja järjestää avoimen vastamainoskilpailun.

Ruoka on jokaiselle tuttu, arkinen ja henkilökohtainen asia. Samaan aikaan se on poliittinen, globaali ja moniulotteinen asioiden vyyhti. Ruoka on eläin- ja ihmisoikeuskysymys sekä kysymys ympäristöarvoista, etiikasta, terveydestä ja kriittisestä kuluttajuudesta. 

Ruoka onkin erinomainen vastamainonnan aihe. Biologian ja maantieteen opettajien liitto käynnisti keväällä Global Meal -hankkeen, jossa mukana ovat myös vastamainonnan konkarit Häiriköt-päämaja ja Eettisen kaupan puolesta ry. Hankkeen pääkohderyhmää ovat yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset, mutta sen yhtenä päämääränä on kaataa raja-aitoja yhteiskunnallisten toimijoiden väliltä. Syksyllä alkavassa Global Meal -vastamainoskilpailussa kisataankin koululaissarjan ohella myös avoimessa ammattilaissarjassa. 

Ruuan globaalit vaikutukset ovat samanlaisia katsoi niitä kenen näkökulmasta tahansa. 

Pian se avataan, Global Mealin -nettisivu, siis.
Pian se avataan, Global Mealin -nettisivu, siis. Sitä odotellessa kannattaa tarkastaa lisätietoja projektin Facebook-sivulta.

Biologian ja maantieteen opettajien liitto on pedagoginen järjestö, jonka tehtävänä on tukea jäseniään työssään ja edistää heidän opettamiensa aineiden riittävää ja laadukasta opetusta. Suomessa valtakunnalliset opetussuunnitelmat piirtävät ison kuvan siitä, minkälaisia asioita koulussa tulisi opiskella ja millä tavoin. Nykyisissä opetussuunnitelmissa mainonnan, median ja kulutusvalintojen kriittinen tarkastelu on nostettu osaksi arjen taitojen opettelua. Samoin se on osallistumista kestävän tulevaisuuden rakentamiseen vastuullisena kansalaisena. Myös ruoka-aiheet ovat opetussuunnitelmassa entistä merkittävämmässä roolissa. 

Ruokaan liittyvät teemat ilmastonmuutoksesta orjatyöhön ja eläintuotannon ongelmiin ovat haastavaa kohdattavaa meistä jokaiselle. Samaan aikaan, kun media ja mainosmaailma syytävät niskaamme todellisuutta usein vääristävää kuvaa, on opettajalla tekemistä johdatellessaan oppilaita arkisten valintojemme, mielikuvien, tunteiden ja faktojen maailmassa kohti tiedostavaa kuluttajuutta. 

Aktiiviseen kansalaisuuteen kasvamisessa olennaista on päästä tekemään oikeita asioita oikeassa maailmassa, ja vastamainoksen tekeminen voi olla yksi askel tällä polulla. Siksi Global Meal tukee opettajien työtä tuottamalla koulujen käyttöön vastamainontaan ja ruuan globaaleihin vaikutuksiin perehdyttävää materiaalia. Syksyn aikana järjestettävissä opettajankoulutuksissa opitaan ohjaamaan ruoka-aiheinen vastamainostyöpaja koulussa.

Syyskuussa starttaava Global Meal -vastamainoskilpailu jatkaa Mainoskupla-kilpailun perintöä. Sen kautta haastamme jokaisen koululaisen, opettajan, graafikon ja aktiivisen kansalaisen tutustumaan ruuan globaaleihin vaikutuksiin, tekemään aiheesta vastamainoksia ja sitä kautta osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. 

Kirjoittaja on Global Meal -hankkeen koordinaattori.
Häiriköt-päämaja osallistuu hankkeen toteuttamiseen.

Lisää vastamainosten opetuskäytöstä artikkelissa Kriittisen ajattelun oppitunti.