Aktivistit vastaan yksisarviset

Miljoona on tuhat tuhatta, miljardi on tuhat miljoonaa. Jos rahasta on kyse, miljoona tuntuu monen mielestä kaukaiselta summalta.

Eräs yllättävä hahmo kertoi tarvitsevansa muistutusta lukujen suhteista. Graydon Carter päätoimittaa pilvenpiirtäjässään Manhattanilla huippumuodin ja terävien artikkeleiden Vanity Fair -lehteä. Hän lainasi tätä kaavaa pääkirjoituksessaan:

”Miljoona sekuntia on yhtä kuin yksitoista ja puoli päivää. Miljardi sekuntia on melkein 32 vuotta.”

lego-671593_960_720
Miljardöörin on helppo hymyillä.

Talouskieleen on tullut käsite ”yksisarvinen”: firman arvon noustua miljardiin, start-up on yksisarvinen. USA:n piilaaksossa näitä on.

Fantasiaeläimeksi on noussut kuvia jakavia sovellusbrändejä kuten Instagram ja Snapchat, tai uudenlaisia palvelukonsepteja kehittäneet taksifirma Uber ja huoneita vuokraava Airbnb.

Helppo arvata internetin megajättien – Facebookin, Googlen ja Twitterin – olevan jo multimiljardiluokassa.

Vielä viime vuosikymmenellä nettiä pidettiin voimavaroja jakavana informaatioalustana. Kuin demokratian levittäjänä. Toisin on käynyt.

Käyttäjät ja mainostajat päätyvätkin usein kerta toisensa jälkeen samoihin sovelluksiin, koska on jokaisen on käytettävä juuri sitä alustaa tai ohjelmaa mitä muutkin samanmieliset käyttävät. Eli vaikka netissä kuka vaan voi kirjoitella mitä vaan, siellä tienattava varallisuus kasautuu harvoille.

512px-Day_12_Occupy_Wall_Street_September_28_2011_Shankbone_22

Talouskuplat, kriisit ja riisto saavat aktivistit kaduille. Maailmalla marssitaan muulloinkin kuin vappuna.

Attac-liike syntyi 1998 Ranskassa. Kansalaisjärjestö vaatii ”demokraattisempaa ja oikeudenmukaisempaa taloutta”. Veroparatiisien lakkauttaminen olisi yksi pääkeinoista. (Kannattaa kerrata tarinaa  veroparatiiseja vastustavasta aktivismista – sitä on alettu taas harrastaa viime aikoina.)

Syyskuussa 2011 mielenosoittajat perustivat leirin kapitalismin ytimeen, taivaaseen kurkottavien rahavallan monumenttien juurelle. Syntyi Occupy Wall Street. Paikka oli tärkeä. Professori Teivo Teivainen huomioi Talous ja moraali -kirjassa (Gaudeamus 2016), että ”Occupy-liike halusi vallata nimenomaan Wall Streetin eikä esimerkiksi Valkoista taloa”.

Mikrotasollakin protestoidaan. Joku hermostuu maailman menoon ja poistuu sosiaalisesta mediasta tuokioksi. Ehkä jopa viikoksi! Tauko voi auttaa protestoijaa jäsentämään maailmaansa, mutta yksisarviset eivät siihen kompastu.

Poliittisten protestoijien maailma on – outoa kyllä – megayhtiöistä riippuvainen. Niin Tampereella, Kairossa, Istanbulissa kuin Wall Streetilläkin kutsut mielenosoituksiin liikkuvat Twitterin ja Facebookin kautta.

Systeemin kupla voi välillä puhjeta, mutta systeemi jatkaa voittokulkuaan.

 * * * 

Häiriköivät dosentit ja Attac puhuvat taloudesta, ja veronkierrosta Maailman kirjat -tapahtumassa lauantaina 28.5. kello 14.15 Rautatientorilla Helsingissä.

Sunnuntaina kello 17 Kulttuurihäiriköiden aiheena on saamelaisuus. Lavalla mukana saamalaisen taiteilijaryhmän Suohpanterrorin ja ihmisoikeusliiton edustajia. 

Maailman Kirjat on osa Maailma kylässä -megatapahtumaa.

4957959360_5614458fc5_b
Mark Zuckerberg on Numero Yksi Vanity Fairin Business Establishment Top 100 -listalla, joka luettelee liike-elämän keskeisimmät vaikuttajat.